Eerstvolgende wandelingen

Zondag 07 April 2019

St-Engelbertustocht (Off. Wisselbekertocht) Deurne-Diest

Sporton vzw. – 4041

Wandelclub Sporton vzw. heet de wandelaars van harte welkom in het ontmoetingscentrum SOK, gelegen langs de Hasseltsebaan te Deurne-Diest. Men kan kiezen tussen de volgende afstanden: 5, 7, 13, 20, 25, 32 en 42 kilometer. Een tweede vertrekplaats is voorzien in de voetbalkantine van Okselaar (zie onderaan dit verslag voor meer uitleg).

De 5 kilometer is toegankelijk voor rolstoelgebruikers, maar laat U toch kennismaken met de streek rondom de Rode Berg.

De andere afstanden vertrekken eveneens richting Rodenberg. Na een kleine beklimming kan men op de top van deze berg genieten van het prachtig perceel heide dat hier nog aanwezig is.

De wandelaars van de 7 kilometer trekken dan via de achterzijde van de Rodenberg (hier krijg je de indruk dat je in de Vlaamse Ardennen terecht gekomen bent) naar het hoogste punt van Deurne, nl. de Hamelterre. Na het verlaten van het voetbalterrein bereikt men al vlug terug de aankomstplaats waar je kan genieten van een lekkere pannenkoek en een drankje.

De overige afstanden wandelen verder door het vele groen rondom de Rodenberg en komen zo terecht aan de achterzijde van de Houterenberg. Via een zandwegeltje bereiken we dan het centrum van Engsbergen met de controlepost in feestzaal ’t Goor.

De 20 km stappers maken hier samen met de wandelaars van de 42 kilometer een prachtige lus door Asdonk en het natuurreservaat van Groot-Asdonk. Via speelpleinwerking Dassenaarde wandelen we dan over smalle bospaadjes verder naar de Eikelenberg. Via het Prinsenbos tenslotte komen we aan de Goorhoeve (voor de liefhebbers een lekkere ijscrème?) en bereiken we terug de controlepost in Engsbergen.

De 13 kilometer stappers gaan dan samen met de wandelaars van de 20 kilometer op pad voor het laatste gedeelte van hun tocht. Na de splitsing kan men aan de rechterzijde even het kasteel van Groot-Asdonk bewonderen. Alvorens de Rodenberg te bereiken kan men heel even genieten van het landelijk karakter van deze streek. Wanneer we de achterzijde van de Rodenberg bereiken, wandel je samen met de 7 kilometer verder naar de aankomstplaats.

De 25 en 32 kilometer stappers gaan dan samen met de 42 kilometer op pad voor het vervolg van hun tocht. Wanneer deze wandelaars het klimmetje over de top van de Houterenberg bereiken, blijven we vertoeven in de bossen tussen de vervallen vakantiehuisjes tot aan de volgende controlepost in de voetbalkantine van de plaatselijke voetbalclub te Okselaar.

De 25 kilometer wandelaars gaan dan via de Konijnenberg terug naar deze bossen. Langs het Zandkot van natuurreservaat Gerhagen (geniet hier even van de prachtige heide die hier nog aanwezig is) komen jullie terug aan de Houterenberg. Nog even vertoeven we in dit prachtig stukje natuur alvorens de controlepost te bereiken in Engsbergen. Van hieruit wandel je dan samen met de overige afstanden verder naar de aankomstplaats.

De 32 en 42 kilometer wandelaars maken eerst een lus op de controlepost in Okselaar. Deze lus vertrekt naar het recreatiepark De Vijvers in Averbode en gaat dan via het alom bekende fietspad naar het natuurreservaat van Gerhagen. Dit natuurreservaat is 945 hectare groot en men kan hier dus eindeloos wandelen. Namen als Pinnekeswijer, VVV-toren en de Nachtegaalbossen klinken U misschien bekend in de oren, maar het blijft zeker de moeite waard om dit nogmaals te ontdekken. Zonder het te beseffen kom je dan ook al vlug terug aan de controlepost te Okselaar.

Na het versterken van de inwendige mens gaan de wandelaars van de 32 en 42 kilometer

dan opnieuw met de 25 kilometers op stap tot aan de controlepost in Engsbergen. Van hieruit wandelen deze mensen dan samen met de overig afstanden verder naar de aankomstplaats.

Meer info: 0477/220605 – 013/666846 – vanbroekhoven@skynet.be

Johny Van Broekhoven

Opgelet:

Opnieuw geven we de wandelaars de mogelijkheid om te vertrekken in de controlepost die bestemd is voor de wandelaars van de langere afstanden. Zodoende kunnen deze mensen eventueel ook een ander parcours bewandelen.

De controlepost en dus eveneens tweede vertrekplaats is:

Voetbalkantine Okselaar

Pastoor Brissacstraat 23 (= zijstraat van de Turnhoutsebaan)

3271 Scherpenheuvel-Zichem (Okselaar)

Deze zaal wordt niet aangeduid met borden van wandeltocht, maar bevindt zich (vanuit Diest) juist voor het centrum van Okselaar langs de plaatselijke kerk.

Aan deze controlepost is er tevens een ruime parking aanwezig.

De bijkomende afstanden die men hier kan wandelen zijn:

7,6 kilometer (lus 32 kilometer)

9,3 kilometer (lus 42 kilometer)

11,8 kilometer (Okselaar-Engsbergen-Okselaar)

19 en 21 kilometer ( 11,8 km. combineren met lus van 32 of 42 kilometer)

+ uiteraard de afstanden waarbij deze zaal als controlepost gebruikt wordt (25 , 32 en 42 km)