Onze volgende wandeling

Dinsdag 17 Januari 2023:

Rondom Deurne – Deurne ( Diest )

Sporton vzw – 4041

Wandelclub Sporton vzw. heet de wandelaars voor de 1ste Rondom Deurne wandeling welkom in het ontmoetingscentrum S.O.K., dat gelegen is langs de Hasseltsebaan te Deurne (Diest). Tijdens deze wandeling kunnen jullie kiezen tussen 2 verschillende omlopen van 10 kilometer die tevens kunnen ingekort worden tot een kleinere afstand.

Vermits het toch een beetje koffiedik kijken is naar de weersomstandigheden op deze dag, worden er 4 lussen voorzien. De week voor deze wandeling wordt er dan beslist welke lussen er zullen bewandeld worden.

De eerste lus van 10 kilometer vertrekt richting Engsbergen en centraal tijdens deze wandeling staan de Rodeberg en de Houterenberg. Het vertrek is naar de top van de Rodeberg en laat U kennismaken met de rust en de stilte die hier nog aanwezig is. Deze berg is nog een uitloper van de Hagelandse ijzerzandsteenheuvels en u treft er bovendien nog een prachtig perceel heide aan. Vanaf hier trekken we verder naar de Houterenberg in Engsbergen. Na de doortocht langs de Houterenberg kunnen we eventjes genieten van het landelijk karakter van deze streek, om dan al vlug terug de achterzijde van de Rodeberg te bereiken en zo verder naar de aankomst te wandelen.

De tweede lus laat U kennismaken met de streek rondom Deurne en laat u toch nog een paar onbekende plaatsen ontdekken. Vertrekken doen we naar de motorcrossterreinen van Oosterbergen. Liefhebbers van het motorcrossgebeuren kunnen zich vast nog herinneren dat hier ooit nog de internationale motorcross van Tessenderlo werd georganiseerd. Bij het oversteken van deze terreinen kan men dan gerust even genieten van de prachtige natuur die hier nog aanwezig is. Door een bosrijk gebied wandelen we dan verder naar de Molenberg. Terwijl de 10 kilometer hier kan genieten van een prachtig uitzicht wandelt de 6 kilometer van hieruit verder naar de aankomstplaats. De 10 kilometer wandelt dan via enkele rustige wegen verder naar de rand van de Rode Berg om alzo ook terug naar de aankomstplaats te stappen.

De derde lus van 10 kilometer loopt via een brede zandweg en een unieke holle weg naar de achterzijde van Genevenne. Een prachtig donker pad en een kleine veldweg voert de wandelaars dan verder naar voor vele mensen nog onbekend terrein in Deurne. Via de Hamelterre wandelen we dan uiteindelijk terug naar de aankomstplaats.

De 4de lus brengt de wandelaars dwars door het natuurgebied van de Vallei van de drie beken. Deze venige vallei dankt zijn naam aan de drie beken die er naast elkaar stromen: de Kleine, de Middel-, en Grote beek. Kenmerkend voor dit prachtig natuurgebied is het kleinschalige landschap met onverharde wegen, bomen rijen, greppels en grachten, hooilandbossen, bos en heide. Naast de talrijke dieren en planten die je hier kunt vinden is dit natuurgebied een ware hot spot voor sprinkhanen in Vlaams-Brabant: liefst 20 soorten tref je hier aan.

Via een kleine omweg wordt er onmiddellijk gewandeld tot aan de ingang van de Vallei van de drie beken en bij het betreden van het eerste plankenpad zal de stilte en de rust die hier nog aanwezig is je direct overvallen. Blijf echter steeds de natuur bewonderen, want als je een beetje geluk hebt dan zie je hier toch wel enkele diersoorten rondhuppelen.

Bij de splitsing gaan de wandelaars van de 8 kilometer bij het verlaten van dit natuurreservaat even naar links en voor dat jullie het beseffen wandel je opnieuw door de vallei van de drie beken richting aankomstplaats. De 10 kilometerstappers maken eerst nog een ommetje langs de Hooilanse Berg en sluiten nadien terug aan bij de 8 kilometer.

Meer info: 0477/220605 – 013/666846 – vanbroekhoven@skynet.be

Van Broekhoven Johny