Onze volgende wandeling

Maandag 1 juni 2020

3-Bekentocht

Sporton vzw. 4041

Wandelclub Sporton vzw. heet de wandelaars van harte welkom in het ontmoetingscentrum SOK gelegen langs de Hasseltsebaan te Deurne-Diest. De afstanden die je kan wandelen zijn 5, 8, 13, 18 en 21 kilometer.

Op pinkstermaandag kan je traditiegetrouw opnieuw genieten van onze wandeling dwars door het natuurgebied van de Vallei van de Drie Beken. Deze venige vallei dankt zijn naam aan de drie beken die er naast elkaar stromen: de Kleine, de Middel- en de Grote Beek. Kenmerkend voor dit prachtig natuurgebied is het kleinschalige landschap met onverharde wegen, bomenrijen, greppels en grachten, hooilandbossen, bos en heide. Naast de talrijke dieren en planten die je hier kunt vinden is dit natuurgebied een ware hotspot voor sprinkhanen in Vlaams-Brabant: liefst 20 soorten tref je hier aan.

De wandelaars van de 5 kilometer krijgen een parcours aangeboden dat jammer genoeg niet meer volledig toegankelijk is voor rolstoelgebruikers. Er wordt echter telkens een omleiding voorzien voor deze personen zodanig dat ook deze wandelaars samen met de 5 kilometer kunnen genieten van het vele groen dat nog aanwezig is rondom Deurne-Diest.

De overige afstanden wandelen onmiddellijk tot aan de ingang van de Vallei van de Drie Beken en bij het betreden van het eerste plankenpad zullen de stilte en de rust, die hier nog aanwezig zijn, je direct overvallen. Blijf echter de natuur bewonderen, want als je een beetje geluk hebt dan zie je hier toch wel enkele diersoorten rondhuppelen.

Bij de splitsing gaan de wandelaars van de 8 kilometer bij het verlaten van dit natuurreservaat even naar links en voor dat jullie het beseffen wandel je opnieuw door de Vallei van de Drie Beken richting aankomstplaats.

De 13, 18 en 21 kilometer wandelaars kunnen nog even genieten van een prachtig paadje langs de Kleine Beek. Wanneer de grote baan Tessenderlo-Lummen wordt overgestoken, rest er enkel nog een klein klimmetje alvorens de rustplaats op de Vleugt te Schaffen wordt bereikt.

De 18 en 21 kilometer wandelaars maken hier een lus die voor iedere wandelaar toch wel wat te bieden heeft. Kronkelige paadjes door de bossen, enkele kleine heuvels om te beklimmen, een paar plaatselijke voetbalvelden en zeker niet te vergeten de vele zandwegen die verspreid liggen in een grote boomkwekerij.

Na het versterken van de inwendige mens vertrekken alle afstanden terug voor het laatste gedeelte van deze tocht. Allereerst wandel je even richting Paal en kan je genieten van enkele kronkelige paadjes die verscholen liggen in de vele bossen die hier nog aanwezig zijn. Bij de beklimming van de Hooilandse Berg wandel je verder over deze Diestiaanheuvel. Deze is in feite een zandbank die achter gebleven is toen de Diestiaanzee zich 7 miljoen jaar geleden terugtrok. Nadien wandel je opnieuw richting Vallei van de drie Beken en wanneer je samenkomt met de wandelaars van de 8 kilometer kan je terug even genieten van dit natuurgebied. Bij het naderen van Deurne wandel je eerst tot aan de Verbrande Brug waarbij je best eens even kijkt naar de 2 beken die elkaar kruisen. Verder staat er enkel nog een beklimming van de Molenberg op het programma alvorens de aankomstplaats wordt bereikt.

Inlichtingen: 013 66 68 46 0477 22 06 05

Van Broekhoven Johny