Onze volgende wandeling

Zondag 9 april 2023

St-Engelbertustocht (Off. Wisselbekertocht) Deurne-Diest

Sporton vzw. 4041

Wandelclub Sporton vzw. heet de wandelaars van harte welkom in het ontmoetingscentrum SOK, gelegen langs de Hasseltsebaan te Deurne-Diest. Een tweede vertrekplaats is voorzien in de voetbalkantine van Okselaar (zie onderaan dit verslag voor meer uitleg). Men kan kiezen tussen de volgende afstanden: 5 , 7 , 13 , 20 , 25 , 32 en 42 kilometer.

De 5 kilometer is volledig toegankelijk voor rolstoelgebruikers en wandelt eerst door en langs een woonwijk, waarna je via de Molenberg kan kennismaken met het vele groen rondom Deurne.

De overige afstanden vertrekken via Hamelterre naar een prachtig wandelpad dat verscholen licht in de ongerepte natuur en wandelen zo verder naar de achterzijde van de Molenberg. Vanaf dit punt zal je regelmatig een splitsing tegenkomen (5 en 7 km die terug naar aankomstplaats stappen), maar elke afstand blijft volop in de natuur wandelen met nu en dan een kronkelend paadje door de bossen en verder nog een gedeelte van het motorcrosscircuit van Oosterbergen. Wandelaars die het motorcrossgebeuren een beetje gevolgd hebben, zullen ongetwijfeld nog wel weten dat hier vroeger de internationale wedstrijden van Tessenderlo plaatsvonden. Wanneer je dit motorcrosscircuit verlaat, wandel je verder over de scheidingslijn tussen Vlaams-Brabant en Limburg en kom je al vlug terecht op de eerste controlepost die gelegen is in Tessenderlo-Berg (provincie Limburg).

Alle afstanden vertrekken van hieruit via de watertoren van Tessenderlo verder naar Molenhuizen, alwaar er een splitsing is van de afstanden.

De 13 kilometer kan hier even genieten van een prachtig uitzicht. Via rustige zandwegen komen ze dan terecht bij de Rodenberg. Nog even een langzame klim naar de top en je kan het prachtig perceel heide bewonderen dat hier nog aanwezig is op deze bodem van ijzerzandsteen. Samen met de andere afstanden dalen we dan af naar de aankomstplaats.

De 20, 25, 32 en 42 kilometer wandelaars stappen vanaf deze splitsing dan naar de Houterenberg. In dit bosrijke gebied is het heerlijk om te wandelen en met een paar maal te klimmen en te dalen zijn we zonder het te beseffen al vlug op de controlepost in Okselaar beland.

De wandelaars van de langere afstanden (32 en 42 km) krijgen hier eerst een lus richting Molenstede. Via het kasteel van Arendschot en het natuurgebied “Castelt” wandelen zij verder naar de Eikelenberg. Na een passage langs het Zwart Water en Molenstede wandelen zij dan opnieuw naar de controlepost in Okselaar.

De wandelaars van de 42 km. krijgen hier dan nog een lus voorgeschoteld richting Averbode. Via de sporthal van Averbode en het Zichems Veld bereiken we al vlug het recreatiepark De Vijvers, hier is het nog een paar kilometers heerlijk vertoeven in de bossen en zitten we al vlug terug op de controlepost in Okselaar.

Wanneer we de innerlijke mens wat versterkt hebben gaan we samen met de andere afstanden via boswegeltjes en veldwegen naar Engsbergen. Langs het Mispad en de voetbalterreinen van Engsbergen trekken we dan naar de Rodenberg waar we samen met de 13 km via de Hamelterre terug naar de aankomstplaats gaan.

Meer info: 0477/220605 – 013/666846 – vanbroekhoven@skynet.be

Van Broekhoven Johny

Opgelet:

Opnieuw geven we de wandelaars de mogelijkheid om te vertrekken in de controlepost die bestemd is voor de wandelaars van de langere afstanden. Zodoende kunnen deze mensen eventueel ook eens een ander parcours bewandelen.

De controlepost en dus eveneens tweede vertrekplaats is:

Voetbalkantine Okselaar

Pastoor Brissacstraat 23 (= zijstraat van de Turnhoutsebaan)

3271 Scherpenheuvel-Zichem (Okselaar)

Dezezaal wordt niet aangeduid met borden van wandeltocht, maar bevind zich (vanuit Diest) juist voor het centrum van Okselaar langs de plaatselijke kerk.

Aan deze controlepost is er tevens ook een ruime parking aanwezig.

De bijkomende afstanden die men kan bewandelen zijn:

3,8 kilometer (afkorting lus 32 en 42 kilometer)

5,8 kilometer (afkorting lus 42 kilometer)

7,9 kilometer (lus 32 en 42 kilometer)

8,3 kilometer (lus 42 kilometer)

16,2 kilometer (lus 1 + lus 2)

+ uiteraard de afstanden waarbij deze zaal als controlepost gebruikt wordt (20, 25, 32 en 42 km)

Let op: de afstanden op deze controlepost zijn niet toegankelijk voor rolstoelen.