Onze volgende wandeling

Donderdag 19 september 2024

Gerhagen wandeling Schoot- Tessenderlo

Sporton V.Z.W. 4041

Wandelclub Sporton vzw. heet de wandelaars van harte welkom op de Gerhagen wandeling die vertrekt in het schoolhuis, gelegen in Schoterheide te Schoot- Tessenderlo. De afstanden die men kan bewandelen zijn 2 lussen van 10 kilometer die men telkens kan afkorten tot 5 of 7 kilometer. De vertrekzaal kan je het best bereiken via de baan Diest- Geel of Tessenderlo-Schoot.

Zoals de naam van de wandeling al doet vermoeden, situeert de eerste lus zich volledig in het natuurgebied van Gerhagen. Dit prachtig natuurgebied heeft een immense oppervlakte van 945 hectare en wordt ook wel de groene long van Tessenderlo genoemd.

De eerste lus blijft volledig in dit natuurgebied en laat U kennismaken met het vele groen dat hier nog aanwezig is. Bos of dicht struikgewas staan garant voor een wandeling die zeker iedereen kan bekoren en die waarschijnlijk, voor velen onder ons, veel te vlug voorbij is.

De 10 kilometer vertrekt naar een uniek broedgebied dat in september toegankelijk is voor wandelaars en waarbij je kan genieten van een paar kronkelige paadjes en een prachtige vijver. Via dit broedgebied wandelen jullie dan verder naar het zandkot van Tessenderlo, een volgend natuurgebied dat bezaaid is met heide en laag struikgewas. De wandelaars die dit stukje natuur reeds kennen, zullen merken dat hier al veel veranderd is. Alles is nu immers volledig omheind en wanneer je een beetje geluk hebt kan je hier schapen of een aantal runderen zien grazen. Bij het verlaten van dit stukje natuur wandel je dan verder naar de gemeentelijke visvijver en via een paar bospaadjes kom je terecht aan de alom bekende VVV-toren van Gerhagen. Elk jaar moedig ik de mensen aan om deze 18,75 meter hoge toren eens te beklimmen omdat je van hieruit een prachtig uitzicht hebt over de groene long van Tessenderlo en zijn verre omgeving. Nog even wandel je dan verder naar de grot van Lourdes om alzo terug de aankomstplaats te bereiken.

De tweede lus bewandeld eveneens dit natuurgebied maar laat U verder ook kennismaken met het vele groen in de bossen van De Merode,

Bereikbaarheid: vanaf NMBS-station Diest: lijn 19 richting Geel

vanaf NMBS-station Geel: lijn 19 richting Diest

Halte: Turnhoutsebaan

Meer info: 013/666846 – 0477/220605 – www.sporton.be

Van Broekhoven Johny