Onze volgende wandeling

Donderdag 7 maart 2024

Abdijtocht- Veerle-Heide (Laakdal)

Sporton vzw Deurne-Diest – 4041

Wandelclub Sporton vzw. heet de wandelaars van harte welkom in het buurthuis te Veerle-Heide. Je kunt kiezen tussen 2 verschillende omlopen van 10 kilometer. Elke omloop kan men tevens afkorten tot 5 of 7 kilometer. Zodoende kan men combinaties maken van afstanden naargelang het aantal kilometers dat men wil wandelen.

De wandelaars van de eerste lus 10 kilometer kunnen tot aan de prachtig gerestaureerde hoeve De Eik even genieten van de prachtige natuur rondom een grote vijver. De stichting Kempens Landschap vormde deze hoeve om tot infopunt en onthaalcentrum voor wandel- en fietstoeristen. In dit bezoekerscentrum is tevens het Laakdals klompenmuseum ondergebracht. Hier herbeleef je deze oude ambacht via een boeiende tentoonstelling en demonstraties. De uitgebreide collectie vertelt de geschiedenis van de klompenmakerij en toont een klompenmaker je live alle knepen van het vak. De typische Laakdalse klompen kan je hier zelfs nog aankopen. Vanaf hier wandelt de 5 kilometer terug naar de aankomst via de vele bossen rondom Veerle-Heide. De wandelaars van de 10 kilometer komen dan onmiddellijk terecht in de bossen van Averbode. Hier ontdek je opnieuw het grote voordeel van de uitvoering van het wandel knooppuntennetwerk (brede zandwegen maken nu plaats voor prachtige smalle paadjes die doorheen de bossen kronkelen). Zonder het te beseffen beland je al vlug aan de Abdij van Averbode. Men kan in de abdij het retabel gaan bewonderen, dit is na 150 jaar terug thuis, het kunstwerk dateert uit de 16 de eeuw. Aangekomen aan deze abdij weet iedereen ondertussen ook al dat de draaipoort van deze abdij over de drie provincie grenzen heen draait, maar als je goed kijkt op het poortgebouw dan kan je hier ook krassporen van bedevaarders op terugvinden. Als je dit gruis opdronk met water, kon je rekenen op miraculeuze en geneeskrachtige krachten. Maak even de tijd om deze poort binnen te gaan en ontdek zo de grote spiegelvijver die werd ingehuldigd op 28/08/2012. Deze vijver wordt gevuld met regenwater dat afkomstig is van de daken van de abdijgebouwen en is slechts een tiental centimeter diep. Maak van de gelegenheid ook even de tijd om binnen te stappen in het kerkgebouw ( het blijft steeds indrukwekkend als je deze kerk binnen wandelt). Nadien komen we eventjes terecht in de bossen van de Merode om zo met de 5 kilometer verder te wandelen naar de aankomstplaats.

De wandelaars van de tweede lus 10 kilometer vertrekken via een rustige zandweg richting Schoterheide. Alvorens echter in Schoterheide aan te komen wandelt de 5 kilometer via de bossen van de Merode terug naar de aankomstplaats. De mensen van de 7 en 10 kilometer wandelen dan verder naar Schoterheide en kunnen dan even genieten van het prachtige natuurgebied van Gerhagen. Wanneer we echter de grote baan opnieuw oversteken komen deze mensen ook terecht in de bossen van De Merode. Kronkelige paadjes, een prachtige natuur die zich terug aan het herstellen is en verder een zeer bosrijke omgeving zijn de ingrediënten voor deze doortocht door de bossen van de Merode. Na deze doortocht komen we opnieuw terecht in de vele bossen rondom Veerle-Heide en wandelen we verder richting aankomstplaats.

Inlichtingen: 013/66 68 46- 0477/220605

Van Broekhoven Johny